Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bonaire - perfektní dovolená v Karibiku

Za jednu z nejoblíbenějších potápěčských destinací světa je považován ostrov Bonaire patřící pod Nizozemské Antily. Podél chráněného závětrného pobřeží ostrova je rozeseto na 80 potápěčky významných lokalit. Potápěči zde tak najdou snad nejrozmanitější a nejzajímavější podmořský život v celém Karibiku. Na své si zde ale přijdou i milovníci krásných pláží.

Bonaire s rozlohou 288 kilometrů čtverečních se vynořuje z křišťálově čistých vod Karibiku, mezi rovníkem a obratníkem Raka. Jeho poloha zaručuje celoroční léto – průměrná teplota se pohybuje okolo necelých 28 stupňů a slunce svítí i 12 hodin denně. Bonaire spadá pod Nizozemské Antily a patří tak k Nizozemskému království. Společně s Ostrovy Saba a Sint Eustatius vytváří tzv. Karibské Nizozemsko. Geograficky pak patří do jižní části Závětrných ostrovů a je součástí Malých Antil. 

Název ostrova je odvozen od arawackého slova „bojnaj“, což znamená „nížina“. Ostrov byl poprvé zaznamenán mořeplavcem Amerigem Vespuccim, který kolem něj proplouval v roce 1499. Prvními osadníky Bonaire byli Španělé, kterým však byla nadvláda nad ostrovem vyrvána Nizozemci. Ti sem dovezli z Afriky spousty otroků, kteří byli určeni na práci na solných polích v ploché jižní části ostrova. Na zbytku ostrova se pak věnovali chovu dobytka. Veškerá činnost na ostrově byla pozastavena v roce 1863, kdy došlo ke zrušení otroctví. V 60. letech 20. století byl pak solný průmysl na Bonaire znovu oživen.

Ve druhé polovině minulého století se na tento odlehlý karibský ostrov začali vydávat první potápěči, čímž se zrodil typicky bonairský druh turistického ruchu zaměřený na potápění. Přestože se sem kvůli potápění každoročně vydávají tisíce a tisíce návštěvníků a kolem pobřeží vyrostla moderní letoviska s hotely, podařilo se ostrovu uchovat si poklidnou a neformální atmosféru. 

Perfektní dovolenou si na Bonaire užití také ti, kdo se potápět nechtějí. Mohou jen šnorchlovat u pláže, koupat se v azurových vodách Karibiku, lenošit na úžasných písečných plážích pod kokosovými palmami, jezdit na koních, horských kolech, vyrazit někam na výlet nebo pozorovat ptáky. Také mohou okusit skvělou místní kuchyni i pohostinnost ostrovanů, kteří mají stále dobrou náladu. Turistické služby jsou na Bonaire na vysoké úrovni, samozřejmostí jsou půjčovny různých dopravních prostředků, lodí a surfů.

Hlavním městem ostrova je Kralendijk, což v překladu z nizozemštiny znamená Korálová hráz. Město působí skromně a je tvořeno hezky upravenými a pro nizozemský Karibik typickými, nažloutlými domky. Ve městě se nachází pouze jedna hlavní ulice, která je lemována spoustou restaurací, barů a obchůdků. Za návštěvu stojí pevnost Fort Oranje postavená v 19. století, v níž sídlí Bonaire Museum seznamující návštěvníky s minulostí i současností ostrova. Jinak toho v hlavním městě není příliš k vidění. Z Kralendijku situovaného na západním pobřeží, se po silnici můžete vydat do jižní části ostrova, pro jejíž krajinu jsou typické sluneční solivary se třpytivými kupami soli čekajícími na odvoz. Mezi nimi se mnohdy ukrývají hnízda plameňáků.

Severozápadně od hlavního města se nachází ospalá vnitrozemská vesnička Rincón, která je zároveň nejstarší osadou ostrova. Nedaleko se rozkládá záliv Boca Onima, který ukrývá jeskyně, v nichž indiáni kmene Caquetío po sobě zanechali rudé nástěnné malby. Severně od Rincónu leží národní park Washington – Slagbaai pokrývající pětinu severozápadní části Bonaire. Jde o chráněnou rezervaci o rozloze 5463 hektarů, která byla zřízena v 60. letech 20. století. Stala se domovem pro většinu ze 190 druhů bonairských ptáků, včetně kolibříků, papoušků a kolonie plameňáků na laguně Gotomeer. Rezervaci protínají stezky pro pěší i cesty pro čtyřkolky. Kdo má zájem, může se vydat až na vrchol Mount Brandaris, který se tyčí do nadmořské výšky 240 metrů. Na území parku bylo otevřeno muzeum, které představuje ostrovní faunu i floru a stručně informuje o historii Bonaire.

Pokud patříte mezi potápěčské nadšence, zamiřte na závětrné pobřeží ostrova, u něhož leží několik vyhledávaných potápěčských lokalit, jako je například zátoka Boca Slagbaai. Oblíbená je také oblast okolo nedalekého ostrůvku Klein Bonaire (Malý Bonaire), který je obklopen korálovými útesy a je navíc ještě chráněnou rezervací želv. Nepotápěči se mohou přihlásit do bonairského „Programu šnorchlování s průvodcem“, a tak se nádherným způsobem seznámit s útesem a přinést si z návštěvy podmořského parku spoustu nezapomenutelných zážitků, aniž by se museli potápět do velkých hloubek. Tento program nabízejí místní cestovní kanceláře a potápěčské agentury. Je do něj zahrnuto 12 šnorchlovacích expedic po vybraných lokalitách okolo ostrova. 

Celý ostrov je lemován Bonairským mořským parkem, který byl vyhlášen roku 1971. Zahrnuje pod sebe pobřeží, mělké terasovité útesy a táhne se až po vrstevnici v 60 metrové hloubce na srázu nad hlubinou. Celkem zde bylo doposud popsáno na 80 druhů korálů, včetně větevníku dlanitého a parožnatého, útesovníku mozkového nebo houbovníku lupenitého. Nad útesy je pak možné pozorovat hejna pestrobarevných rybek, mezi nimiž jsou jasně modří bodloci, modrožlutí pomci řasnatí, ploskozubci, chrochtali a také mořští koníci. 

Pro návštěvu tohoto jedinečného tropického ráje, která nebude delší jak 90 dní, je potřeba pas platící ještě minimálně 6 měsíců po plánovaném opuštění ostrova. Dále je třeba mít zpáteční letenku, vízum není potřeba. Měnou na Bonaire je antilský gulden, ale běžně je možné platit také americkými dolary. Obyvatelstvo je tvořeno více než 80 národnostmi a etniky. Úředním jazykem je nizozemština, ale většina místních užívá papiamento (mix kreolštiny a několika evropských jazyků). Domluvíte se také anglicky nebo španělsky. Pokud se na Bonaire vydáte, nezapomeňte si po příletu na ostrov nařídit hodinky o 5 hodin nazpět.

- jap -

Předchozí články z Nizozemských Antil
Ostrov Curacao 

 

Článek byl zobrazen 7 871 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko